29 Kasım 2008

"Hayatın Kocamanı Güzeldir"

Sevgili Çocuklar,
Ne kadar şanslı olduğunuzu biliyor musunuz? Ve küçük bedenlerinize rağmen herşeyi değiştirebilecek ve yapabilecek bir güçle dünyaya geldiğinizi?
“Ben daha çocuğum” diyenleriniz vardır belki. Oysa herşeyi değiştirebilecek bir güç var içinizde, yeter ki buna inanın.
Çocuk olmanın güzelliğini ve gücünü keşke çocukken bilebilse insan. Siz belki farkında değilsiniz ama insan yaşamının en değerli dönemi çocukluk yılları. Sakın bir an önce büyümeye özenmeyin, tadını çıkarın arkadaşlarınızın, oyunların ve kitaplarınızın... Özellikle kitaplarınızın...
Şu anda elinizde bu kitabı tuttuğunuza göre, en azından işin bu kısmını başarmışsınız demektir.
Bilmediğimiz ve aslında bilmemiz gereken kocaman bir dünyanın kapılarını açar kitaplar bize. Başka insanları tanırız, başka çocukları, başka ülkeleri, hayvanları, doğayı, evreni... Ne kadar çok bilirsek, kitaplardaki ve çevremizdeki hayatlar üzerine ne kadar düşünürsek, kendimizi başkalarının yerine koyar ve ne kadar çok hayal kurarsak, bizimle beraber hayatlarımız da o kadar büyür.
Peki, insanın hayatının büyük olması ne demektir biliyor musunuz?
Kocaman bir hayatımız olduğunda bizden başkalarının da olduğunu anlarız bu dünya üzerinde. Mutluluklarımızın, sevinçlerimizin, bizi endişelendiren, hatta bazen üzen şeylerin sadece bizim başımıza gelmediğini, doğal olduğunu ve bizden farklı görünen insanların da aslında bizim gibi hissedebileceğini farkederiz. Başka dilde konuşan, başka dinden olan, başka türlü düşünen, bizimkinden farklı bir ailesi olan ya da bizim hiç bilmediğimiz şeyler söyleyen birini anlayabiliriz. Biliriz ki o da bizim gibi bir insan.
İşte o zaman herkesi sevebiliriz. Herkesin eşit olduğunu ve bizim neye hakkımız varsa, aynı şeylerin başkalarının da hakkı olduğunu; onların da bizim ihtiyaç duyduğumuz şeylere ihtiyaç duyduğunu anlarız. Çünkü her insanın hakkıdır mutlu ve özgür olmak, hepimizin sahip olduklarına sahip olmak.
Hakkımız olmayan tek şey eşit olduğumuzu unutarak başkasının hakkına zarar vermektir.
Büyürken bunları öğrenerek ve bilerek büyürse insan, gerçekten o zaman herşeyi değiştirebilir. Bütün dünyadaki insanlar büyük bir aile gibi kardeşlik ve barış içinde yaşayabilir. Bütün çocukların herkesin mutlu olduğu kocaman bir dünya yaratabilme gücü vardır.
Lütfen çocuklar, hayatınızı farklı farklı insanlarla ve fikirlerle büyütün.
Büyük hayata çok şey sığdırır insan. Unutmayın, hayatın kocamanı güzeldir...

Sezen Aksu
Herkes Özgür Doğar-Resimlerle İnsan Hakları Beyannamesi'nden.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile