17 Temmuz 2008

İzmir’in en şahane kızı

Aksu nasıl yapıyor bilinmez ama şarkıları söz ağırlıklı olmasına rağmen, müziği sözle boğmamayı biliyor. Şarkıların sadece hüzünlendirmemesi de bir başka güzelliği “Deniz Yıldızı”nın...
Kelimelerin Efendisi”ni anlatmaya çalışmak zor da olsa, buna ihtiyaç varmış gibi geliyor. Neredeyse tüm Türkiye’nin sevdiği, onunla bir paylaşımı olan, bir tanemiz, yeri değişmez, Türk müziğinin kraliçesi o. Yine Sezen işi bir albümle karşımıza çıkıyor Aksu. “Deniz Yıldızı” adlı albüm 14 şarkıdan oluşuyor. Müziğinin enerjisini fark eden herkesi gene etkilemeyi başarmış Sezen. “İlk defa bu kadar kişisel bir albüm yaptım” dese de kendisinden beklentisini çokça karşılıyor, hele de giderek zorlaşan yaşamımızda yüreklere değiyor şarkıları. Bizi her zaman bu kadar etkilemeyi başarması gerçekten de hayret verici. Her dinleyenin ve sözlerinin anlamını çıkaran kimsenin bu albümden etkilenmemesi imkansız. Aksu nasıl yapıyor bilinmez ama şarkıların sözleri çok olmasına rağmen, şarkıları sözle boğmamayı da biliyor. Ayrıca şarkıların sadece hüzünlendirmemesi de bir başka güzelliği “Deniz Yıldızı”nın. Fakat gene de şarkıların çoğu, bu toprakların kaderi gibi hüznü seslendiriyor.
“Yol Arkadaşım”la Onno’suna sesleniyor. Erkenden çekip gitti Onno Tunç. Hiçbirimiz hazır değildik onun gidişine Sezen gibi ama onun gibi etkilenmemiz mümkün değil. Sezen için ne kadar önemli olduğunu, özel paylaşımlarını unutamamasını, hâlâ ihtiyacı olduğunu haykırıyor “Son İstanbul Beyi’ne”. Tabii biz de bu yüreğe işleyen acıdan, hissiyattan payımızı alıyoruz.

Hem nalına hem mıhına
“Güvercin” diyor Hrant Dink’e. Şarkıda hepimizin şimdi ihtiyacı olan şeye çağrı yapıyor, umuda! Kaybettik biz onun ölümüyle, inancımızı yitirdik yaşama. Hrant Dink her şekilde hatırlanır ama bu kadar etkili bir şekilde, hiçbirimizin ne olduğunu unutmamasını sağlayacak biçimde değil. Kaldırımda yatışını, değerimizi yitirişimizi, ümitsizleştiğimizi, umudumuza tekrar her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu yazmış Aksu.
Albümde farklı tarzların da olması zenginliğine zenginlik katmış. Müziğe de doyulmuyor albümde, özellikle de ülkesinin seslerinden vazgeçemeyenler için. Eğlendirmeyi de unutturmuyor Aksu. “Roman Kızı” yerimizde oynatırken, “İzmir’in Kızları” ile de Türkiye’nin bu güzel şehrinin kızlarının “nasıl” olduğunu fısıldamış kulağımıza. Şarkıdaki her kelimeyi hissettirip söylemesi de Sezen’e has olsa gerek. Kızların savaştaki cesaretlerine de, cilvedeki kendilerine özel becerilerine de, bir de ailesine dokundurmadan edememiş. Şarkı sonlandığında, gözümüzde memleketini daha da özel kılıyor.
“Memet” diyor askere, içini dökmüş hepimizin duygularına tercümanlık ederek. Her gün gelen şehit cenazeleri, o görüntüler aklımızdan silinmiyor bu sözlerle. Anaların acıları sanatçıyı da etkilemiş ki “sen anacığını düşün, çok dikkat et” diyor. Bununla birlikte “Memet” şarkısını biraz farklı söylediği görülüyor. Nakaratın dışındaki sözleri söyleme tarzı bu konudaki farklı hassasiyetini gösteriyor sanki.

Anlayana...
“Tanrının Gözyaşları” albümün en etkileyici şarkılarından biri, isminden de anlaşılacağı gibi. Ülkemizin yasından bahsediyor, coğrafyamızı ölü çocuklar diye adlandırıyor. Ülke olarak bulunduğumuz noktanın düşündürücülüğünü hatırlatıyor. Bu toprakların daha iyisini hak ettiği kesin ama ne yazık ki “kanlı harita”dan bir türlü sıyrılamadığımızı dillendirmiş.“Menajer” demiş albümün bir diğer eğlenceli şarkısında. Biraz “oh oh” havası da var bu şarkıda. Gene dinleyicisinin içini fıkır fıkır ediyor oynatmayı da unutturmadan.
Bizim böyle bir albüme ihtiyacımız olmadığı bir dönem olmasa da, zamanlama şahane! Sezen Aksu’nun “Deniz Yıldızı”nda toplumsal olaylara kayıtsız kalamaması, sanatçı kimliğini daha da öne çıkarıyor. Bu memlekette yaşayan hiçbir sanatçının yorumsuz kalmamasını da “anlayana” dile getiriyor. Toplum üzerinde daha çok etkilerinin olduğunu fark etmeleri, şu anda her zamankinden daha fazla bu gereksinimi hissettiğimizin bilinmesi gerekir.
Suya sabuna dokunmayan sanatçılar bir gün unutulur ama Aksu gibiler asla! Saygı değerliğinden hiçbir şey kaybetmeden olaylara yorum getirmenin, sorunlara dikkat çekmenin var olabileceğini, yapılabileceğini gösteriyor. Bu toprakların evladı olarak böyle bir değerimiz olduğu için onunla gurur duyuyorum. Sanatçılar nadir bulunur ülkemizde ama Aksu gibi bir tane daha yok!

Bekir Başar Özer: Okan Üni., Endüstri Mühendisliği, 3. sınıf

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile