29 Haziran 2008

Ne dediler?



“Sosyal olayları şarkılarına en çok alan sanatçı”
Ali Kocatepe
(Müzisyen)
Sezen Aksu’nun albümündeki kendi yazdığı şarkılar bana daha çarpıcı geldi. “Yol Arkadaşı”, “İzmir’in Kızları” özellikle dikkatimi çekti.
Onno Tunç’un piyanosu ile Ayda Tunç’un kemanının buluşmasını çok beğendim. Çok duygulandım. Ayrıca Yıldırım Türker’in “Kırık Vals”i dikkatimi çekti. “Menajer” de tutacak bir şarkı.
Aksu yine sosyal konulara değinmiş. O zaten müzik yaşamı boyunca
sosyal konulardan hiç kopmadı. Sezen Türkiye’de yıllardan beri sosyal olayları en çok inceleyen, şarkılarına alan sanatçı durumunda.
Sezen Aksu tarihinde her albümün ayrı bir yeri var. Bu albümün çok özel bir yeri olacağını zannetmiyorum çünkü bütün albümleri özel. O, hayatında hiçbir şeyi laf olsun diye yapmadı.

“Poptan çok uzaklaşmasını istemem”
Naim Dilmener (
Eleştirmen)
Sezen Aksu’n
un yeni albümü çok emek verilmiş bir albüm. Yalnızca bize değil, bütün dünyaya çok şey söylesin istenmiş. Ama ben hem bir dinleyici hem de eleştirmen olarak kendi payıma, Aksu “pop”tan çok uzaklaşmasın; yapmak istediklerini, belki popun sınırlarını biraz daha genişleterek yapsın isterdim.
Bu albüm cesur bir deneme. “Işık Doğudan Yükselir” ile “Düğün ve Cenaze” gibi, kendisinden beklenene aldırmadan atılmış, korkusuzca bir adım.
Şarkılara “otobiyografik” unsurlar-dizeler katmak, tek başına hiçbir şey demek değil. Önemli olan, yazdıklarınızın o şarkıyı “bir şarkı” haline getirip getiremediğidir. Ama Aksu bir entelektüel, hatta bir hayat filozofu. Genellikle her yazdığıyla bir şey söylemiş oluyor.
Yıldırım Türker yine sözleriyle katkıda bulunmuş. Onun gibi “aklın sesi” bir entelektüelle Aksu’nun yolunun kesişmiş olması tesadüf değil. Aksu yıllar önce Türker ile çalışmayı özellikle seçmişti. İnsan dünyayı kendisi gibi kavrayan, olup bitenleri aynı olmasa da, aynıya yakın algılayanlarla dirsek temasına girmek ister. Aksu-Türker işbirliği d
e böyle.
“Güvercin” Hrant Dink’e, “Memet” de nöbet tutan bir askere yazılmış. Toplumsal, siyasi olaylara da değiniliyor. Burada sadece “İşte budur” demek istiyorum büyük harflerle. Şarkıcıların bir “toplumsal soru
mluluk” derdine düşmesi şart değil. Ama düşenleri de alkışlamak gerekir.

“Belki az satar ama en değerli albümlerinden biri”
Şafak Ongan (Dre
am TV Yayın Yönetmeni)
Sezen Aksu yeni albümünde tamamen kendi hoşuna giden şeyleri yapmış. Ticari kaygısı olmadığı belli. Belki bu, Aksu’nun az satan albümlerinden biri olabilir ama bence en değerli albümlerinden biri. “Işık Doğudan Yükselir”in de
vamı gibi geldi bana. Belki bu da az satabilir ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor.
Bu bir konsept albümü gibi. Alışılagelmiş, slogan Aksu şarkılarının olmadığı bir albüm. İyi müzik dinleyicisinin daha fazla anlayacağı bir albüm olduğunu düşünüyorum. Sosyal konulara bile değinilmiş.
Yıldırım Türker yine sözleriyle Sezen Aksu’ya katkıda bulunmuş. Birbirlerini çok iyi anladıkları ve hayata bakış açıları benzer olduğu için ortak çalışıyorlar demek.


“Besteciliğinin ve yorumculuğunun doruk noktasında”
Zülfü Livaneli (Müzisyen / Yazar)
Harika bir albüm. Sezen’in en kişisel şarkıları bu albümde bir araya gelmiş. Sezen Aksu hem besteciliğinin hem yorumculuğunun doruk noktasında. Bunu bu albüm gösteriyor.
Otobiyografik öğeler var albümde. Diğer albümlerinden en büyük farkı bu. Kitlelerle en büyük ölçüde buluşmayı gerçekleştirdikten sonra kendi iç değerlerine dönen bir sanatçının olgunluk dönemi bence.
Albümde Hrant Dink’e, nöbet tutan bir askere de şarkı yazmış. Toplumsal ve sosyal olaylara da değinmiş. Sosyal sorunları da ihmal etmeden kişisel ve bireysel kaygılarını
diye getiriyor. Harika bir albüm olmuş.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile