30 Haziran 2008

Şarkıcılıktan bilgeliğe evrildi

Milliyet gazetesi müzik yazarı, DJ
Naim Dilmener


Sezen Aksu Türkçe müzik için neyi temsil eder? Sizin için ne ifade eder?
Üç büyükten biri elbette; Ajda Pekkan ve Nilüfer ile birlikte... 2005 yılında yayınlanan Bahane, Sızı, Neye Yarar, 1945 gibi) bazı şarkılarına tapar, (Gidiyorum v.b.) bazı şarkılarından ölesiye nefret ederdim. Ama sonraları bu durumun normal ve olağan olduğunu düşündüm. Aksu gibi, (1975-2008) otuz üç yıla, bin otuz üç şey sığdırabilmiş bir ‘diva’ karşısında bu tür (ilk elde ‘tezat’ gibi görünen) karasızlıklara kapılmak gayet makul bir şey. Ama Bahane sonrası Sezen Aksu’ya kusur bulmak çok zor.

Onu bir besteci olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Beste yapamayanların, beste yaptıklarını sanarken hep ama hep aynı şarkıyı yazıp duranların damga vurduğu bir çağda, Aksu’nun her biri diğerinden tamamen farklı şarkılarını çok önemsiyorum. Evet, bu şarkıların (Seni Yerler gibi) bir kısmı, bana hiçbir şey ifade etmiyor. Ama hakkını da teslim etmek lazım; her şarkısı ‘yeni bir şarkı’dır ve ne kendisinin daha önceki şarkılarının ne de başkalarının şarkılarının içinden geçer.

Şarkı sözlerini nasıl buluyorsunuz?
12 Eylül ile birlikte onun da kafasının çok karıştığı, Özal’lı (sözde) ‘bolluk’ yıllarında vitesi boşa aldığı kesin. Ama bu durumu arkasında bırakmak için, var gücüyle çaba harcamıştır ve Bahane, Kardelen de bunun ispatıdır. Bu alanda kaç kişi, kendisine kulak vereni ağır bir hüzün dalgasının içine çektikten hemen sonra Çehov ile boy ölçüşebilecek bir yaşama tutkusu ile baş başa bırakabilir ki? O yapıyor: ‘Hem çok zor, hem de çok kısa bir macera ömür, ömür imtihanla geçiyor...’

Sezen Aksu’nun yıllar içindeki değişimi sizin için ne ifade eder?
Tam da özlendiği-hayal edildiği gibi. Bir şarkıcı’dan, bir ‘bilge’ye evrildi.


Ayşe Düzkan - Star Gazete

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile