10 Nisan 2008

Bir Çınar'ın Ardından Devrilen Çamlar...

Son dönemde sıkça karşılaştığımız saygı albümlerinin en özellerinden biriyle kavuşuyoruz nihayet. Albüm gerek albüme neden olan özel insan, gerekse bu insan için bir araya gelen şarkıcılar için yeterince ilgiyi hak ediyor zaten. Bu isim: Aysel Gürel...
Birçok şey eklenebilir bu isminin ardına.. Bir kadın, bir anne, bir şarkı sözü yazarı, bir öğretmen, bir oyuncu.. ama hepsinin toplamı dolu dolu bir hayat. Bir çınar kadar dayanıklı ve tecrübeli, yıllara meydan okuyan... İşte bu büyük çınar için sağlığında eline alabileceği özel bir albüm hazırlanmaya başlanmıştı onu seven sanatçı dostları tarafından. Daha önceden okunmuş Aysel Gürel sözleri değil hiçbir yerde yayınlanmamış sözler olacaktı bu albümde ve yepyeni besteler elbette. Projeye dahil olan herkes canla bala çalıştı yetişebilmek için albüme ancak Aysel Gürel daha fazla acele etti ve göremedi albümün çıkışını... Bir vefa albümü olan "Çınar"da ölümünün üzerinden kısa bir süre sonra yerini alıyor arşivimizde.
Albümde birisi şiir olmak üzere 17 şarkı yer almış. İkincisi de yayınlanacak olan albümün çıkacağı haberi yeterince heyecan vericiydi ancak albümdeki şarkıları dinleyince heyecan yerini şaşkınlığa bıraktı. Müzik dünyasının önde gelen isimleri bir araya gelmiş ama toplamda vasat bir iş çıkmış ortaya. Sözlere elbette sözüm olamaz ancak çoğu bestenin aceleyle yapılmış olması, okumalardaki facialar çoğu söze hakkını verememiş. Hadi sağlığına yetiştirmek için besteler acele yapıldı ya da sözlerle uyuşmadı, aceleye gerek kalmadığına göre neden daha özenli bir çalışma yapılmamış, hemen yayınlanmak zorunda mıydı bu albüm? Bir anı, saygı albümünün böyle olması beni hayal kırıklığına uğrattı. Güzel bir albüm dizaynı ve özel Aysel Gürel fotoğrafları heyecanı artırırken şarkılar başladığında düşündüğüm şöyle bir şey oldu:

Aysel Gürel | Çınar

*Müjdat Gezen (Çınar): Gayet güzel bir açılış, güzel bir davet olmuş albüme. Şiir zaten gayet güzel bir de Müjdat Gezen'in etkileyici okuyuşu Eser Taşkıran'ın melodisiyle birleşince iyi bir sonuç çıkmış ortaya.
*Sezen Aksu (O Kadın): Yıllarca en özel şarkılara imza atan ikilinin buluşması bu albümde de kendini gösteriyor. Ruhlar uyuşmuş, sözler müzikle uyuşmuş... Özel hikayesiyle albümün en dikkat çekici şarkılarından olmuş. Ayrıca şarkının sonundaki Aysel Gürel'in duyulan sesi bir başka armağan sevenlerine.
* Şehrazat (Rüşvet): Aysel Gürel'in büyük ısrarıyla sesini duyabildiğimiz Şehrazat'ın "Rüşvet"i en iyi şarkılardan birisi olmuş. Hatta Şehrazat'ın son dönemde yaptığı en duygulu şarkı olmuş. Yorum için aynı şeyi söyleyemesem de temiz ve içe işleyen bir iş var karşımızda.
* İlhan Şeşen (Sevda Hanları): Ortalama bir İlhan Şeşen şarkısı olmuş. Güzel, tanıdık Şeşen tavrı şarkıda da hissediliyor. Yenilik aramazsanız seversiniz.
* Zerrin Özer (Çiçeksiz Bahçe Sokağı): Sevgisini ve üzüntüsünü garip bir şekilde bağıra bağıra herkese duyurarak gösteren Zerrin Özer'in şarkısı sınıfı geçemiyor ne yazık ki.. Büyük bir yorumcunun daha iyi bir işe imza atması gerekirdi.
* İlker Özdemir (Martı): Albümde yer alıp da albümü olmayan iki isimden biri Aysel Gürel'in manevi oğlu İlker Özdemir. Aralarındaki bağ muhtemelen çok güçlüydü ancak bu güç şarkıda mevcut değil. Ara ara şarkıda Cem Karaca – Islak Islak duydum sanki...
* Yavuz Bingöl (İnce Sevdam): Her saygı albümünün gediklisi Bingöl bu kez ağıt halinde bir şarkıyla albümde yer almış. Fakat aynı beste sorunu burada da karşımızda, ne şarkının içine girebildim ne dışına çıkabildim...
* Yonca Lodi (Yalan Gibi): Albümde toplam üç beş tane güzel şarkı varsa birisi kesinlikle Yonca Lodi'nin şarkısı. Gerek beste gerekse yorum gayet yakışmış sözlere. Ağız tadıyla dinlediğim nadir şarkılardan birisi. Febyo Taşel düzenlemesi de cabası.
* Nükhet Duru (Eski Mahalle): Albümdeki divalardan en iyi yorum Nükhet Duru'ya ait şüphesiz. Bestesi ve yorumuyla şarkı kesinlikle iyilerden bir tanesi. O "Eski Mahalle" havası yansımış şarkıya.
* Timur Selçuk (Yüzümdeki Çizgiler): Bir müzik adamı olarak çok saygı duyduğum Timur Selçuk bu şarkıda keşke yorumcu olmasaymış dedim ister istemez. Şarkının ruhundan çok ne yazık ki yoruma takıldım kaldım.
* Suavi (Nilüfer Beyazı): Bu tip albümlerde görmeye pek alışık olmadığımız Suavi, Gürel'in isteğiyle albüme dahil olmuş. Kendi tarzına çok yakışan bir de şarkı yapmış. Tür farklı ama çok daha özenli bir iş.
* Kubat (Ayrılık Zor Geldi): En dikkat çekici, iyi yorumlardan biri de Kubat'ın ki.. Sözler müzik, yorum, bütünleşmiş; dersini çalışmayanlara ders olmuş...
* Nilüfer (Öyle Bir Sevgi): Albümün en büyük hayal kırıklığı. Böylesi iyi bir yorumcunun şarkıyı bu kadar kötü okuyabilmesine şaşırdım. Ayrıca besteci kimliğinde ısrarcı olması daha enteresan. Beste ortağı Adnan Ergil de muhtemelen eski bir şarkısının bir bölümünü vermiş Nilüfer'e. (Hayalime Bırak) Olmasa daha iyi olacakmış sanki.
* Harun Kolçak (Bir Gece): Son dönemde elektronik müziğe sarılsa da sevdiğimiz Harun Kolçak tarzı bu şarkının içinde. Tanıdık bişeyleri bulabiliyorsunuz şarkıda. İyilerden biri de "Bir Gece" olmuş.
* Murat Güneş (Limanlar): Albümün ikinci yenisi. Daha önce bir çok söz ve müziğine şahitlik ettiğimiz Murat Güneş ilk kez yorumcu olarak karşımızda. Albümde olması önce kendisi için sonra dinleyici için şans olmuş. İnsanın içine dokunan yorumuyla albümdeki eski şarkıcılara taş çıkartmış...
* Atila Atasoy (Orda Mısın): Yıllar öncesine dayanan bir dostluk Atasoy'u albüme taşımış ama şarkı O'nu bir yere taşımıyor ne yazık ki.. Hiçbir yeni tarafı olmayan şarkı ve yorum hatır şarkısı yapmış "Orda Mısın"ı...
* Reyhan Karaca (Söndür Beni): Albümün tek hareketli şarkısı. Feyyaz Kuruş bestelemiş, diğerlerinden temposuyla ayrılmış, severek dinleyebilirsiniz ancak yoruma tahammül ederseniz elbet...

Ahmet Kamil Taşkın

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile