16 Mart 2008

Mevlana`da Aşkın Dansı

Mevlana`nın hayatı, barış ve hoşgörüyle örülü yaşam felsefesi belgesel oldu. `Mevlana: Aşkın Dansı` adlı filmde Mevlana`yı, 24. kuşaktan torunu Sinan Tuzcu, has talebesi Çelebi Hüsamettin`i ise Özcan Deniz canlandırıyor.
Mevlana`nın evrensel barış ve hümanizm duygularını yansıtmaya çalıştığı Rumi -Ahlaf`ın da yönetmeni olan Kürşat Kızbaz`ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği "Mevlana Celaleddin -i Rumi : Aşkın Dansı" adlı belgesel film 25 Nisan`da gösterime girecek.
Evrensel barış, sevgi ve aşk düşüncelerinin vurgulandığı, Mevlana`nın hayatının en özel ve en acılı dönemlerinin anlatıldığı filmin dramatik sahneleri, Sinan Tuzcu , Burak Sergen, Özcan Deniz, Müşfik Kenter, Turan Özdemir ve Selçuk Yöntem tarafından canlandırıldı. Film, Yılmaz Erdoğan, Yıldız Kenter , Cüneyt Türel ve Meltem Cumbul`un şiirleriyle ve Mehmet Atay`ın anlatımıyla tamamlandı . Mevlana`yı, 24. kuşaktan torunu Sinan Tuzcu oynuyor. Mevlana`nın has talebesi olan ve Hz . Mevlana öldükten sonra tüm öğretilerini Mesnevi`ye aktaran Çelebi Hüsamettin`i ise Özcan Deniz oynuyor. Deniz`in, artık selam verirken Mevleviler gibi selam vermekten kendini alamadığı belirtildi.
Müzikleri Kalan Müzik, Ömer Faruk Tekbilek ve Sezen Aksu tarafından hazırlanan filmde 3D teknolojisi kullanıldı, dünyanın farklı coğrafyalarından 50`yi aşkın çok önemli tarihçi ve araştırmacıyla görüşüldü, 13. yüzyılın dokusu ve havası yansıtılmaya çalışıldı. UNESCO ve Birleşmiş Milletler`den özel izinler ve destek alınan filmin çekimleri 6 farklı ülkede tamamlandı. Oyuncuların hiçbiri ücret talebinde bulunmadı. Mevlana`nın yaşamı ve felsefesi üzerine kurgulanan filmde "aşk", "ney" ve "sema" üçlemesi yer alıyor.
önetmen Kürsat Kızbaz, "Film, bu güne kadar yapılmamış en kapsamlı hikaye oldu. Mevlana hakkında bilinmeyen güzellikleri dünyanın da ilgiyle izleyeceği bir şekilde anlattık" dedi. Genç yönetmen, bazı değerlerin kaybolmaya başladığı, insanların birbirine olan hoşgörüsünü yitirdiği günümüzde filmin, bir diriliş filmi olmasını amaçlayarak ve sinemanın kitleleri etkileme gücünden faydalanarak evrensel bir film yaptıklarını belirtti.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile