13 Aralık 2007

Şarkıları çaldılar altına imza attılar

Ünlü radyocu Michael Kuyucu, Yunanlı şarkıcıların Türk bestecilerin eserlerini çaldığını ortaya çıkardı. Sezen Aksu, Atilla Özdemiroğlu ve Ege gibi isimler yasal işlem başlattı..
Sık sık Yunan ve Arap müziklerini çalmakla suçlanan Türk besteciler bu kez kendi şarkılarının çalındığı iddiasıyla dava açtı. Eser hırsızlığını fark eden ise radyocu Michael Kuyucu oldu. Radyo Mega'nın genel yönetmeni olan Kuyucu, iki yılık çalışmasının ardından hangi bestelerin, kimler tarafından çalındığını ortaya çıkardı.
Sezen Aksu, Nazan Öncel, Atilla Özdemiroğlu, Ege, Nezih Ünen, Suat Aydoğan, Ersay Üner, Halil Karaduman, Yeni Türkü ve Cengiz İmren'in besteleri, Yunanlı şarkıcıların albümlerinde yer aldı. Ancak albümlerde beste sahipleri olarak bu isimler değil Yunanlı bestecilerin adı yazıldı.

İşte kimlik değiştiren şarkılar
* Sezen Aksu bestesi 'Hepsi Senin mi'; Lefteris Pandacis tarafından 'Kegome Keyome' adıyla yorumlandı. Besteci olarak Mikail Alexis yazıldı.
* Ege'nin 'Yaz Aşkım'ını; Andonis Demos, 'Maden Ginete' adıyla yorumladı. Besteci bölümüne George Theofanos yazıldı.
* Atilla Özdemiroğlu'nun bestesi 'Petrol'; Dukissa'nın albümünde 'Aman Petro' oldu. Besteci bölümünde Atilla Özdemiroğlu'nun adı vardı ama izni alınmamıştı.
* Özcan Deniz'in seslendirdiği Nezih Ünen bestesi 'Anlayamadım'; Marianda Peridis'in albümünde 'Mono An İsoun Trelos' oldu. Besteci olaraksa Mustafa Sandal yazıldı.
* İbrahim Tatlıses'in 'Gülümse Biraz'ını; Thanasis Komnios, 'Ftiaksemou Enan Kafe' ismiyle seslendirdi. Besteci olarak Hristodoulopoulos'un adı vardı.
* Nazan Öncel'in bestesi 'Of Of' önce Keti Garbi tarafından 'Stohos' adıyla, sonra ise 'Of Of' olarak Georgeos Xanthiatis tarafından yorumlandı. Beste bölümüne ise anonim yazıldı.
* Yeni Türkü'nün eseri 'Destina', Andonis Kalogiannis tarafından orijinal adıyla ama Giannis Ioannou derlemesi diye seslendirildi.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile