19 Aralık 2005

Sezen'in şarkılarına telif için teknik takip

Pop müziğin 'Minik Serçe'si Sezen Aksu, 'Mstats' adlı bir teknoloji ile radyo ve televizyon kanallarında yayınlanan eserlerinin takibini yapabilecek.
TV ve Radyo kanalları, Telif Hakları Kanunu'na göre; yayınladıkları her şarkı için eser sahibine telif ücreti ödemekle yükümlü. Ancak sanatçılar, hangi kanalın kendi şarkılarını kaç kez yayınladığını bilmedikleri için haklarını yeterince alamıyordu. Global Danışmanlık Şirketi ise bu sorunu 'Mstats' adlı yazılım programıyla çözdü. Bu sisteme üye olan sanatçılar bundan böyle, şarkılarının Türkiye'deki tüm TV ve radyo kanallarında kaç kez çalındığını öğrenebilecek.
Bu teknolojiyi kullanmak isteyen ilk sanatçı Sezen Aksu olurken, sanatçının hak sahibi olduğu tüm şarkılar takip sistemine yüklendi. Aksu, yerel kanallardan hak talep etmezken, ulusal TV ve radyolarda çalınan eserlerinin izlenmesini istiyor. Sanatçı, 'Mstats' sayesinde yıllık telif hakkı gelirinin yüzde yüz artış göstereceğini tahmin ediyor. 'Mstats' adlı teknolojiyle şarkı takibi yapmanın bedeli ise biraz yüksek. Sadece bir kanalın takibi için 750 dolar ödenmesi gerekiyor.
(19.12.2005 tarihli Sabah'tan)

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile