17 Ekim 2005

Yurt dışı telif hakları

Müzik Yorumcuları Birliği, starların yurt dışındaki telif haklarını korumak için seferberlik başlattı...
Özellikle son beş yılda Tarkan, Sezen Aksu, Mustafa Sandal, Sertab Erener gibi starların şarkılarının Avrupa' daki televizyon, radyo, otel, disko ve barlarda yoğun bir şekilde çalınmaya başlaması, Müzik Yorumcuları Birliği MÜYORBİR' i harekete geçirdi. Başkanlığını Ali Kocatepe' nin yaptığı MÜYORBİR, Türk starların telif haklarını korumak için bir mücadele başlattı. Starlarımızın şarkıları, özellikle Türkler' in yoğun olarak yaşadığı Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde çok sık dinlenmeye başladı. Ancak Türk Starları, yurtdışından hiç telif hakkı alamadıkları için bu işten gereği gibi yararlanamıyorlar. Üstelik hak kayıplarının bedeli de, 100 Milyon Euro' nun üzerinde. MÜYORBİR de bu paranın eser sahiplerine, dolayısıyla ülkemize getirilmesi için adeta bir seferberlik başlattı.
MÜYORBİR, sanatçıların yurtdışındaki haklarının ancak iki yolla korunabileceğini ortaya çıkardı. Buna göre; Türk sanatçılarının yurtdışı haklarının korunması için, ya "Türk Meslek Birlikleri", yabancı meslek birlikleriyle işbirliğine girecek ya da eser sahipleri ve şarkıcılar, yabancı meslek birliklerine üye olacaklar. Bunun üzerine hem besteci hem de yorumcu olan Tarkan, Sezen Aksu ve Mustafa Sandal yabancı meslek birliklerine üye olmak için kolları sıvadılar.

1 Yorum Ekle:

Anonymous Adsız said...

Telif haklarina saygim var. Fakat zararsiz, hicbir maddi cikar saglamayan, belirli imkanlari olmadigindan, "filim" ve "video" isini sadece "hobby" olarak yapan insanlarin videolarinin youtubdan silinmesine karsiyim. Sezen Aksuyu bir sanatci olarak cok seviyorum... güzel sarkilarina bir kac resim eklemek cokmu? kime ne zarari var? bunu bilen birileri anlatsin bana lütfen. Ben anlayamiyorum cünkü...

11:57 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile