14 Ekim 2005

Kimler geldi kimler geçti PTT’den

Türkiye’nin köklü kuruluşlarından olan Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü’ne, 161 yıllık tarihinde pek çok ünlü isim hizmet verdi.
PTT Genel Müdürlüğü arşivinden yapılan derlemeye göre, asıl adı Fatma Sezen Yıldırım olan ünlü sanatçı Sezen Aksu, 1973 yılında, İzmir Telefon Başmüdürlüğü’nde memur olarak görev yaptı.
Stajyer memur olarak 18 Haziran 1973 tarihinde göreve başlayan Aksu, 27 Kasım 1973’te, müziğe olan ilgisinin ağır basması nedeniyle memurluk görevinden istifa etti.
Aksu’nun, İzmir Kız Lisesi’ndeki matematik öğretmeni Hakkı Türkmen tarafından PTT’ye gönderilen referans yazısında, “Aksu’nun ahlak ve karakter yönünden temiz bir insan olduğu, moral bakımından desteklenirse başarılı olacağı” ifadesi yer alıyordu.
Yine PTT içinde görev alan ünlülerden birisi de sonradan sadrazamlığa kadar yükselen Talat Paşa. 1891 yılında, Edirne Posta ve Telgraf İdaresi’nde katip olarak göreve başlayan Talat Paşa PTT’de çeşitli kademelerde hizmet verdi. Talat Paşa, 1908 yılında II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinin ardından toplanan Meclis–i Mebusan’a Edirne Mebusu olarak girdi. Hüseyin Hilmi Paşa ve İbrahim Hakkı Paşa hükümetlerinde 2 kez Dahiliye Nazırlığı yapan Talat Paşa, 1912 yılında, Said Paşa Hükümeti’nde Posta ve Telgraf Nazırlığı görevine atandı.
Ünlü edebiyatçı Refik Halit Karay ise 1919–1920 yıllarında Posta, Telgraf ve Telefon Umum Müdürlüğü yaptı. Yine Cumhuriyet döneminin ünlülerinden şair Orhan Veli Kanık da 1936–1942 yıllarında Ankara Posta Müdürlüğü’nde çalıştı.
Tanınmış tiyatro sanatçısı Bedia Muvahhit, Türkiye’de ilk radyo yayınlarını başlatan Posta Telgraf Teşkilatı’nda görev yapan ilk Türk radyo spikerlerinden... Sevilen pop müzik sanatçıları Ali Rıza Binboğa ve Coşkun Demir ileTürk Halk Müziği Sanatçısı Niyazi Yılmaz da PTT’ye hizmet veren ünlüler arasında yer alıyor.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile