14 Ekim 2005

Aşkın Nur Yengi

3 Temmuz 1970 Yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Erenköy İlkokulunda bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarına giren Aşkın Nur Yengi, halen konservatuarın son sınıfındadır. 12 yaşında amatör olarak Sezen AKSU – Onno TUNÇ orkestrasında hafif müzikle tanıştı. 1986’da Eurovision Türkiye elemelerinde Harun KOLÇAK’la birlikte seslendirdiği “Haydi Söyle” isimli şarkı ile profesyonelliğe ilk adımı attı. Bunu 1987 yılında Kuşadası Altın Güvercin Yarışmasında “Yeniden” isimli parçayla aldığı birincilik takip etti.
1988’de Antalya Altın Portakal Müzik Yarışması’nda “Portakal Çiçeği” isimli şarkı ona yeni bir birincilik getirdi.
1989’da da Uluslararası Çeşme Festivalinde “Artık Hiç Ağlama” ile Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı..

1990 yılında “Sevgiliye” adlı ilk albümü, iki milyonluk tirajı ile son dönemde çıkan ilk başarılı genç sanatçı olark adını duyurmasını sağladı. Ardından gelen yıllarda, "Hesap Ver", "Sıramı Bekliyorum", "Karaçiçeğim", "Haberci", "Aşk Kazası", Rafet el Roman ile "Peşindeyim" single'ı, "Aşkın Nur Yengi 2002" ve son olarak "Yasemin Yağmurları"adlı albümlerini yaptı. Almanya, Belçika, İngiltere, İsviçre, İsveç, Hollanda, ABD, gibi birçok ülkeye sayıları yüzleri aşan turnelere çıktı. Malta ve İngiltere'de klipler çekti. Aşkın Nur Yengi, başarılı albümleriyle sürdürdüğü müzik kariyerinin yanısıra yer aldığı değişik projelerle yelpazasini genişletti. - 80'li yıllardan bu yana bir çok reklam müziklerini seslendirdi.
- Kurtuluş adlı belgesel-filmde Atatürk'ün akrabası Fikriye Hanım'ı canlandırdı ve jenerik müziğini yorumladı.
- 2001 yılında Levent Kırca ve ekibiyle birlikte "Kadıncıklar" adlı tiyatro oyununda tiyatro sahnesiyle tanıştı.
- Aynı yıl yine Levent Kırca ve ekibiyle birlikte "Olacak O Kadar" adlı güldürü programında rol aldı ve bu süre zarfında programın müzik direktörlüğünü üstlendi.
- "Cesur Kuşku" ve "Baylar Bayanlar" adlı dizilerde oyunculuğunu ilerletti.
- Zeki Alasya, Mehmet Ali Erbil gibi bir çok değerli oyuncuyla birlikte "Ömerçip" isimli filmde rol aldı.

0 Yorum Ekle:

Yorum Gönder

<< Home

 8o  XMLº 
Blogwise - blog directory
Music Blog Top Sites
blog search directory
Blogarama - The Blog Directory
Proogle.de
Link Dünyası>
Technorati Profile